2013. február 7., csütörtök

Így neveld a pszichopatádat

George Simon Báránybőrben című könyvéből megismerhetjük a pszichopata személyiségét: rafinált manipulátor, aki szuggesztív beszédmódjával, hitelesnek látszó stílusával vonzalmat ébreszt, majd könyörtelenül kihasználja és tönkreteszi ismerőseit, párját, családját, környezetét. A szembeszegülőket érzelmileg zsarolja, jogaira hivatkozva lábbal tapossa a jogaikat, kétségbeesésbe kergeti végsőkig kiszipolyozott, tehetetlen áldozatait. Közben egy pillanatnyi lelkiismeret-furdalást sem érez, empátiát nem ismer, érzelmileg alulfejlett, az erkölcs szerinte hülyéknek való -- közéjük sorol magán kívül mindenkit. A közhiedelemmel ellentétben a pszichopaták ritka altípusa a baltás gyilkos, sokkal gyakoribb a házasságszédelgő, a fehérgalléros bűnöző, a tőzsdecápa, a bigámista és a többedik családban zűrt zűrre halmozó, kapcsolatokba ki-be sodródó, öntörvényű ember. Simon azzal fejezi be a remek gyakorlati-nevelési tanácsokat adó könyvet, hogy a pszichopata személyiségű (karakterzavaros) felnőttek aránya folyamatosan nő az utóbbi évtizedekben, és a szakemberek egyelőre csak találgatják ennek okát.

Támadt néhány ötletem. A pszichopata három személyiségjegy alapján diagnosztizálható: 1. nem szeret; 2. nem szorong; 3. tapasztalataiból nem tanul. Nézzük meg, melyikből mire következtethetünk.

1. A pszichopata nem szeret: ez az érzelmi alulfejlettségből adódik, pontosabban úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a pszichopata senkihez sem kötődik érzelmileg.  A kötődés gyermekkorban alakul ki, a családból hozott minták élnek tovább a felnőttben. Ahol a szülők nem végeznek érzelmi nevelést, elmossák a jó és a rossz, a pozitív és a negatív cselekedetek közötti különbséget, mondván, "majd eldönti, ha nagy lesz", ott a gyerek világlátása nagy valószínűséggel sérül. A pszichopatára jellemző, hogy logikailag dönt el a "normális" embereknél érzelmi alapon mérlegelt ügyeket. Például, a "normális" ember azért nem lopja meg a környezetében élőket, mert már a gondolat is kellemetlen érzéseket ébreszt benne. A pszichopata nem érez effélét, logikai kihívásnak tekinti a kérdést. A lopás gyors haszonnal kecsegtet, ügyes szervezéssel kicsi a lebukás veszélye, így aztán nem habozik. Érett, "normális" felnőtt nem bocsátkozik egyéjszakás kalandokba, mert van némi lelki-kötődési igénye -- írtam volna tíz éve. Az újságok és tévésorozatok által megdolgozott közvélemény egyre inkább úgy látja, hogy aki nem vállal be időnként egy kis alkalmi szexet, és nem titkolja el az emberi jogként járó magánélvezetet a párja elől, az nem "normális". Vajon milyen hatással jár ez a trend az emberiség érzelmi életére, önmagán kívül kihez tud kötődni a kötetlen, következménymentes szex híve?

2. A pszichopata nem szorong: nincs lelkiismeret-furdalása. Hiányzik belőle az érzékenység mások bánatára, feldúltságára. Ha valakinek fájdalmat, szenvedést okozott, akkor látja a könnyeket, hallja a kiabálást, de nem érti, mire ez a hacacáré, miért kell ekkora balhét csapni egy általa állítólag "elkövetett" apróság miatt. Őszintén fogalma sincs, miért nem hagyják őt békén enni, tévézni, aludni, stb. Más szóval, képtelen felfogni azt, amit a "normális" gyerek óvodás korára világosan ért, mivel ha rosszat tett, megszidták, korholták, érzelmi nyomást gyakoroltak rá, azaz szorongást ébresztettek benne. Sigmund Freud és Dr. Spock egész életműve a szorongás megszüntetéséről, teljes kiiktatásáról szól. A modern nevelés jegyében generációk élete vált stressz- és gátlásmentessé. Régen rosszallás, megvetés övezte a normaszegőket, ma -- nagyrészt a szórakoztatóiparnak és a politikai propagandának köszönhetően -- közöny vagy kifejezett helyeslés veszi körül őket. A nagy vonatrablás című angol film végén az ügyes rabló így felel a miértet firtató bírói kérdésre: "mert kellett a pénz". Ezután elmenekül, és a tömeg lelkesen éljenzi, hősként ünnepli. Más: Franciaországban a baloldali kormány azzal az érvvel igyekszik elfogadtatni az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvényt, hogy véget kell vetni az egynemű párok lenézettségének, szégyenének. A francia közvélemény többsége támogatja az elképzelést, tényleg, miért is kellene szorongania bárkinek a tettei vagy az életmódja miatt?

3. A pszichopata nem tanul a tapasztalataiból: hiába ismétlődik meg többször egymás után ugyanaz a kellemetlen helyzet, a viselkedése nem változik. Ez az előző két személyiségjegyből következik, hiszen a pszichopata számára a "kellemetlen" helyzet egyáltalán nem kellemetlen, kihívásnak, izgalomnak tekinti -- végre történik valami a sekélyes életében. Ha hazugságon kapják, nem pirul el, nem kezd igazat mondani, folytatja a hazudozást, mint ha mi sem történt volna.  Abban bízik, hogy úgyis ő lesz az okosabb, az erősebb, a rámenősebb, a kitartóbb, és nem változik. Meg van róla győződve, hogy le fogja gyűrni az életébe jogtalanul beleszólókat. Ez egyrészt biológiai adottság lehet, valószínűleg mindannyian ismerünk ilyen embereket. Másrészt ha egy gyereknek kilencszer már szabad, értéksemleges választást engedtek, és ez tizedszerre zavaró problémához vezet, ezért hirtelen fordulattal le akarják állítani, meg akarják nevelni, szervi ok nélkül is sokáig tart, mire belátja, hogy ez nem illetéktelen, önkényes, hülye emberek ízetlen tréfája csupán, akik ürügyet gyártanak, hogy megsértsék a szabadságjogait.  Hiszen jogában áll boldogtalanná tenni önmagát és közben másokat, a társadalomnak viszont nem áll jogában ebbe beleszólni. Van-e, lehet-e ellenérvünk?

Nos, kedves olvasó, mit tippelsz, mitől nőhet évről évre a pszichopata személyiségek aránya, és mit tehetünk, hogy mostantól csökkenjen?

9 megjegyzés:

  1. Kitűnő cikk, remek lényeglátó összefoglalás. Még annyit, George Simon könyve mellett feltétlenül ki kell emelni Robert Hare Kímélet nélkül c. könyvét is. A kettő együtt szinte maradéktalanul lefedi a jelenség lényegét.

    Robert Hare azért is fontos, mert ír az általa kidolgozott Psychopathy Checklist (Pszichopátia Szűrőlista) tesztről, amely objektíven - nem manipulálható módon - ki tudja szűrni a pszichopata vagy erősen pszichopatoid személyiségeket. Sajnos a magyar lélekgyógyász közösség és igazságszolgáltatás ez ideig közömbös az eszköz iránt (ha tévedek, bárki javítson ki). Pedig ha intézményesülne, a cikkben jellemzett figurák vagy börtönben maradnának, vagy kirekeszthetők lennének pl. fontos bizalmi állásokból.

    VálaszTörlés
  2. "Sigmund Freud és Dr. Spock egész életműve a szorongás megszüntetéséről, teljes kiiktatásáról szól."

    Valóban, Freud egyfajta vallást alapított. Gyaníthatóan attól válhattak a neurózisról alkotott és semmivel nem bizonyított spekulatív következtetései tudományos, sőt axiomatikus igazságokká, hogy egyszerűen lenyűgöző a stílusa. Akkora szellemóriás volt, hogy maga a tény, hogy megszólalt, vagy valamit papírra vetett, már 70%-ban meggyőzte a közönségét valójában bármiről, amiről beszélt vagy írt. Ha esetleg olvasod bármelyik művét (akármilyen nyelven), fogod érteni, mire gondolok. Zseniális ember volt. Azonban a cikkedben szereplő probléma kezelésére használhatatlanok a spekulációi - Hare és Simon is utal erre -, még ha karizmatikus erő is sugárzik át rajtuk. Amíg a lélekgyógyászok többsége a hatása alatt áll, és nem lép ki a freudi értelmezési keret bűvköréből egy "unlearning" folyamatban, addig szerintem nem várható érdemi változás az egész jelenség megítélésében, és a dolgok maradnak a fejük tetejére állítva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Amíg a lélekgyógyászok többsége a hatása alatt áll, és nem lép ki a freudi értelmezési keret bűvköréből egy "unlearning" folyamatban"

      Nagy szükség van a tudatunkba becsempészett sokféle téveszme felülvizsgálatára és kiiktatására, angol szóval az "unlearning"-re. Messzemenően egyetértek, ezt a tudásbázisunk aktualizálásának szoktam nevezni.

      Köszönöm a javasolt szakirodalmat, amelynek olvasása katalizálhatja ezt a folyamatot.

      Törlés
  3. "A pszichopata nem tanul a tapasztalataiból: hiába ismétlődik meg többször egymás után ugyanaz a kellemetlen helyzet, a viselkedése nem változik."

    A pszichopata nem szeret, nem szorong, nem szégyelli magát, EZÉRT nem tanul (=nem változik). Ezt írod te is, de szerintem tegyük feszesebbé a megfogalmazást és kristálytisztává azt, hogy annak, hogy egy gazember-magatartású ember tanuljon, azaz változtasson másoknak ártó viselkedésén, kellő mértékű szégyenérzet és bűntudat, illetve emiatti szorongás (=lelkiismeret) kell, hogy működjön benne. Ettől kéne, hogy a helyzet kellemetlen legyen számára, elege legyen sajátmagából, és változzon. Lelkiismeret híján a pszichopata, pszichopatoid vagy pszichopatizált emberek kifejezetten elégedettek magukkal, és büszkék a cselekedeteikre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Különösen örülök a bejegyzésnek és ennek a hozzászólásnak is (nálam nyilván hozzáértőbbek párbeszédéhez szólok hozzá) ... a magam kis tapasztalati lélektani ismereteivel, amelyek jórészt "egyszemélyes minta" ('jómagam ... és persze környezetem a saját észlelésemen keresztül) viselkedésének elemzésén alapulnak, hasonló megállapításokra jutottam.

      Picit rosszul is éreztem magam emiatt ... hiszen egyébként a pozitív pszichológiai irányzatot igen előrevivőnek tartom...tudom, hogy leegyszerűsítés ezt az irányzatot "boldogság pszichológiaként" definiálni, de számomra mégis főleg ez az üzenet: a boldogság keresés útjainak feltérképezése .... a boldogság, mint egyensúly, harmónia, derű viszont a túlzott szorongás nyomása alatt nem tud kiteljesedni.

      A kulcsszó talán a "túlzott" ... a lelkiismeret, önismeret szükségességével együtt. A jó hír az, hogy utóbbiak tanulhatók, egyszerű -hihetetlenül egyszerű- technikákkal fejleszthetők.
      Mint egyszerű, laikus halandó, magam is az idők kezdete óta létező univerzális bölcselet alapmotívumaként ajánlott csendet találom valamiféle kulcsnak. Tehát a bejegyzésben megfogalmazott probléma, miszerint a "szórakoztatóipar és a politikai propaganda", a harsogó média zaja hihetetlenül nehézzé teszi a csendes elmélyülést, a kontemplációt, nagyon is valós diagnózis.

      Az általam ismert pszichopatoid személyiségek közös jellemzője, hogy tekintetük valahogy felszínesen tükröződő ... ezt úgy tudom leírni, mintha valami soha le nem vehető béna napszemüveg akadályozná őket abban, hogy kilássanak és akadályoz engem abban, hogy belássak a lélek mélyére. A jól szocializálódott emberek tekintete -tapasztalatom szerint- kivétel nélkül tiszta és mély.

      Törlés
  4. Freud néhány, extrém és bizarr tüneteket mutató betege kezelése során állapította meg a „neurózist” és a lényegét képező tudattalan szorongást mint e tünetek mögött meghúzódó fő okot, amit azután általánosított, és minden pszichológiai problémára kiterjesztett.

    Azonban míg a Freud korára jellemző represszív, prűd társadalmi közegben a neurózis adekvát magyarázat lehetett a lélektani zavarokra, a korunkat fémjelző erőszakos, gátlástalan magatartásformákra már nem az, miközben a lélekgyógyászok többsége ezek mögött is azt látja.

    Robert Hare és George Simon a sérült jellemet (character disturbance) és a sérült vagy egyáltalán nem működő lelkiismeretet tekinti a korunkban terjedő ragadozó jellegű agresszió magyarázatának, és lélektani nézőpontváltást sürget.

    George Simon Álláspontját ebben a két interjúban fejti ki angolul:

    http://www.youtube.com/watch?v=kegc-NGwcEY

    http://www.youtube.com/watch?v=hZ9TP7HSAws

    Okfejtésének lényege, hogy korunk társadalmában nem a túlzott szorongás, hanem éppenséggel a szorongás szinte teljes hiánya a probléma. A jellemzavaros emberekben túl kis mértékben vagy egyáltalán nincs jelen a szorongás és a bűntudat, ezért semmi nem tartja őket vissza másoknak és a társadalomnak ártó cselekedeteiktől. Ha a neurotikus – azaz irracionális bűntudattól és szorongástól szenvedő – és a jellemproblémás (character-disturbed) embereket ugyanabból az értelmezési keretből közelítjük, azzal ezeket a magatartásformákat csak bátorítjuk és súlysobítjuk a problémát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a linkeket és a rövid összefoglalót. Megtiszteltetés minderről avatott forrásból, George Simon és Robert Hare könyvének fordítójától értesülni.

      Törlés
  5. Szerintem sokszorozodik mert egy pszichopta szülő pszichopata gyerekeket nevel,ennek megakadalyozása csak akkor lehetséges mikor valaki körmyezetéből bizonyos rossz tulajdonságokal többek között hideg fejjel embertelen dolgokat tesz meg másokal akkor azokat a személyeket a hivatalok költségmentesen szakértői vizsgalatot kellene bevetni hisz ha pszichopatákat termelünk hova fog jutn a vilag ?!

    VálaszTörlés
  6. Hogyan lehet kezelni a mindennapi életben egy pszichopata személyt

    VálaszTörlés